Estonya, yapay zeka robotlarını okullara entegre etmek için OpenAI ile çalışacak
Estonya, öğrencilerin ve öğretmenlerin yeni dijital beceriler geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla ChatGPT'nin eğitim versiyonu gibi popüler sohbet robotlarına erişimini sağlayacak yeni bir yapay zeka (AI) girişimini duyurdu.
Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis Salı günü yaptığı açıklamada "Yapay zeka dünyayı kalıcı olarak değiştirdi ve tüm sektörler gibi eğitim sistemi de bu değişikliklere uyum sağlamalı," dedi.
Eğitim Bakanlığı, 'AI Leap' olarak adlandırılan programın 1 Eylül 2025'ten itibaren başlangıçta 20.000 lise öğrencisi ve 3.000 öğretmeni kapsayacağını söyledi.
Daha sonra programın Eylül 2026'dan itibaren meslek okullarına ve ek 38.000 öğrenci ile 3.000 öğretmene genişletilmesi umuluyor.
Baltık ülkesinin eğitim ve araştırma bakanı Kristina Kallas yaptığı açıklamada, "Estonya'nın ekonomik rekabet gücü, gençleri yapay zeka çağına ne kadar iyi hazırlayabildiğimize bağlı," dedi.
Kallas, Estonya'nın girişimin bir parçası olarak öğretmen eğitimine yatırım yapacağını da sözlerine ekledi.
Başkalarının da takip edebileceği bir 'model'Eğitim Bakanlığı, programın bir özel-kamu ortaklığı olduğunu ve ABD'li yapay zeka şirketleri OpenAI ve Anthropic ile 'müzakerelerin başladığını' ekledi.
OpenAI, Euronews Next'e gönderdiği açıklamada, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin eğitim sistemleri için özelleştirilmiş bir versiyonu olan ChatGPT Edu'yu öğrencilere ve öğretmenlere sunmak için Estonya ile çalışmaktan 'gurur duyduğunu' söyledi.
Şirket, Estonya'nın Kasım 2022'de piyasaya sürülen ChatGPT'nin kullanımında küresel olarak ilk 15 ülke arasında yer aldığını söyledi.
Anthropic iş geliştirme başkanı Neerav Kingsland yaptığı açıklamada Estonya'nın 'diğer ülkelerin de takip edeceği bir model oluşturduğunu' sözlerine ekledi.
Ayrıca "Estonya'nın öğretmenlerin yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmak ve her öğrenciye harika bir eğitim sağlamak için yapay zekayı kullanma vizyonunu desteklemekten gurur duyuyoruz," dedi.
AB, 2030 yılına kadar temel dijital becerilere sahip Avrupalıların sayısını yüzde 80'e çıkarmayı hedefliyor.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."